Vanliga frågor

E-post: ungdom@lundsok.se Läses inte varje dag, i alla fall inte under lågsäsong. Men vi svarar så fort vi kan. Har man ett ärende som behöver snabbt svar är det bäst att ringa någon av ungdomsledarna. Telefonnummer till dessa finns i signaturen i de mejl som skickas ut i respektive grupps lista.

Vi ordnar en del läger, oftast i samband med att vi tävlar. Ibland riktar vi oss till de lite äldre och tävlingsvana ungdomarna och ibland till de som är nyast. Ofta finns det möjlighet att mamma eller pappa följer med på lägret (vi kan ju alltid behöva lite hjälp med t ex matlagning och transporter).

Det finns lite olika typer av tävlingar. För ungdomarna prioriterar vi de som ingår i Ungdomsserien, men man får gärna springa hur många andra tävlingar man vill.

Ungdomsserien är en bra inkörsport till att börja tävla. Då är det många ungdomar med och även de flesta av oss ledare. I träningsprogrammet hittar du vilka tävlingar som ingår i Ungdomsserien. För att leta bland alla OL-tävlingar i Sverige går du in på Eventor och klickar på tävlingsprogram. Kanske kan du hitta en tävling att vara med på när ni är i sommarstugan eller den helgen ni ska hälsa på farmor!

Vi ser de prioriterade tävlingarna som en del av vår träning. Det är roligt och utvecklande att träna i andra områden än Skrylle och det finns banor för alla kunskapsnivåer. Kom ihåg att man inte behöver delta i tävlingsklass om man inte vill. Det finns öppna banor som man kan anmäla sig till på tävlingsplatsen samma dag. Man väljer då svårighetsgrad och längd. Det finns också öppna klasser där man också kan springa två tillsammans eller ha med en skugga.

Samåkning har vi framför allt när det är ungdomsserietävlingar. Det finns alltid möjlighet för ungdomar att följa med på tävlingar även om inte föräldrarna kan skjutsa. Hör av er till ungdomsledarna i förväg så löser vi det.

Du hittar mer information om hur en tävling går till, vad man bör ha med sig  på Ungdom/Tävlingar

Anmälan till tävlingar sker via Eventor. Du hittar information på Lunds OKs hemsida, under ”Ungdom-Tävlingar” om hur du får inloggningsuppgifter och hur du anmäler dig till tävlingar.

Fråga någon av ungdomsledarna så hjälper vi dig både att få en egen inloggning och att anmäla dig innan du fått det.

Oftast har vi sista anmälan till en tävling kl. 18 om man inte anmäler sig själv i Eventor (då är det oftast kl 24.00). Om man mailar en anmälan till oss efter kl. 18 är det viktigt att man hör av sig och kollar så att det är någon som ser mailet och gör anmälan. Väntar man till dagen efter sista anmälan blir det en efteranmälan och det kostar 50% extra. Ungdomarnas anmälningsavgifter står klubben för, men den extra efteranmälningsavgiften får man betala själv.

Har du bestämt dig för att fortsätta med orientering efter nybörjarkursen är det bra att skaffa en egen kompass.

SI-pinne kan du låna på träning och på tävling. För lån vid tävling ska ni kontakta Catarina Hjelm några dagar före tävlingen, helst före ni anmäler er då bricknummer ska anges vid anmälan. Catarina nås på ungdom@lundsok.se.

Vill du köpa en egen gå du till https://www.sportident.se/. Just nu finns tre olika att välja mellan SI-card 9, SI-card 10 och SI-card 11. Skillnaden mellan 9 och 10 är lagringskapacitet, där 9:an är fullt tillräcklig för de allra flesta. SI-card 11 har en extra funktion, när du stämplar blinkar pinnen en liten stund så att du även kan se att stämplingen har tagit. Det finns också en variant som kallas för SIAC som används vid framför allt större tävlingar, med den kan man springa snabbt förbi kontrollen och bara svepa med handen över den. Kommer säkert mer och mer men hittills används det mest inom sprintorientering.

Linda Karlsson har hand om klubbkläderna. Du kan nå henne via ungdom@lundsok.se.

Klubben har några pannlampor till utlåning till ungdomar för träning och tävling. Kontakta Åsa Eneroth (asaieneroth@gmail.com). För de yngsta (vit grupp) tas alltid lånelampor ut till träningar.

Du når oss genom att maila ungdom@lundsok.se. Läses kanske inte varje dag men vi svarar så fort som möjligt. Behöver du ett snabbt svar är det bäst att ringa någon av ledarna, telefonnummer finns i e-posten som skickas ut till respektive grupp.

Vi kommunicerar via e-post. Läs dessa om du vill hålla dig uppdaterad och inte missa några tävlingar, läger eller ändringar i schemat. Kom ihåg att maila ungdom@lundsok.se om du byter mailadress.

Vi har också en Facebooksida där information läggs ut löpande. 

På hemsidan (www.lundsok.se) hittar du information som gäller ungdomarna under fliken ”Ungdom”.

Allmän klubbinformation hittar du på hemsidans startsida.

De flesta orienteringsträningar är på tisdagar är samma för alla grupper (ej vit som tränar på torsdagar). Löpträningar är på torsdagar. Det står i programmet var själva träningen hålls.

Olika färger anger om det är en tävling eller ett läger t ex. Förklaring över vad färgerna betyder finns längst ner.

Självklart, föräldrar är alltid välkomna! Vi uppskattar om föräldrarna är med i början och skuggar barnet. När barnen sen blir varma i kläderna kan man passa på att själv ge sig ut på en löprunda eller vara med på klubbens OL-träning. Ibland behövs det också hjälp med t.ex. att fixa fika efter träningen.

Vi delar in oss i träningsgrupper efter ålder och erfarenhet.

Grön = nybörjarkurs

Vit = Vi tränar för att klara av banor på vit nivå, motsvarande HD10 i tävlingsklass

Gul = Vi klarar av vita banor på både träning och tävling, vi tränar för att klara gula banor, motsvarande HD12 i tävlingsklass.

Orange = Vi klarar gula banor på både träning och tävling, vi tränar för att klara orangea banor, motsvarande HD14 i tävlingsklass.

Lila = Vi klarar orangea banor på både träning och tävling, vi tränar för att klara lila banor, motsvarande HD16 i tävlingsklass.

Generellt sett tränar vi på en nivå högre än man tävlar. Ibland ligger man i gränsen mellan två grupper och då ger ledarna råd om vilken grupp du ska träna med vid respektive träningstillfälle.