Orienteringsskytte

Aktuellt

Tisdag 30 maj kunde ni prova Orienteringskytte på vanliga tisdagsträningen på Max4 Brunnshög. Se mer på tisdagsträningar.
På onsdagen den 31 maj var det KM i MtbO-skytte vid Dalbybadet. Snart kommer resultatet. Spännande.

Vad är orienteringsskytte?

Orienteringsskytte är en mångkamp som funnits i många år. Sporten är i första hand en civil mångkamp med delgrenarna skjutning, punktorientering samt fri orientering. Sverige är medlem i det internationella förbundet för orienteringsskytte, IBOF – International Biathlon Orienteering Federation.

Lunds OK är sedan 2023 medlemmar i Svenska Mångkampsförbundet och vi kan därmed tävla i orienteringsskytte.

Orienteringsskytte är i princip samma sport som skidskytte, största skillnaden är att skidskyttarna har med sig vapnet när de åker skidor/straffrundor medan vi lämnar vapnet vid skjutvallen när vi springer orienteringen/straffrundor.
Annars samma typ av av vapen och mål och även mycket likt när det gäller olika distanserna. Vi har på klassisk distans även punktorientering där man springer en snitslad bana (cirka 3 km) där man har oftast 5 punkter längs med snitseln och 5 punkter på avstånd utanför den snitslade banan. Dessa punkter skall prickas in på en blank karta. Varje mm fel ger en minuts tidstillägg, dock max 10 mm fel per punkt.

Länkar

Lunds OK Orienteringsskytte på Facebook
Svenska Mångkampsförbunde