LOKalbanan

LOKalbanan är ett 55 km långt testvarv med flera syften. Det är framförallt en träningsrunda inför Långdistanserna på MTBO-tävlingar där det gäller att hålla hög, jämn fart under lång tid på lättcyklade stigar/grusvägar. Första gången man cyklar blir det även träning på kartläsning, sen bör man kunna köra på minnet. Det är också en bana man kan cykla med jämna mellanrum för att se om man har förbättrat sig eller inte. Man kan även cykla den som ett långsamt långpass och njuta av naturen. Ett tips är att köra den en gång under varje årstid och beundra naturens skiftningar.

Banan går mestadels på grusvägar och lättcyklade grusgångar, med några partier på asfalt. Vägval är valfritt, men kontrollerna måste passeras vilket inte ger många möjligheter till olika vägar. Ordinarie start är i Dalby i närheten av Stallet, men det är möjligt att starta på valfri plats längs med banan för att slippa transportera sig dit först.

Tiden det tar att cykla varierar givetvis, men de flesta bör klara det under 3 timmar, eller ha det som mål. Några supercyklister kan ha som mål att komma under 2 timmar, om vinden är gynnsam och grusvägarna torra och fasta. En Gravelbike eller CX är tillåtet, men några sandiga partier förekommer som kan vara svåra med smala hjul.

För att få bekräftelse på att man kör rätt kan man använda appen GPS Orientering Run (endast Android) https://play.google.com/store/apps/details?id=se.hippsomapp.gpsorienteringrun&hl=sv och ange koden b7f0k853 för Bana och b780khu1 för Karta. Alternativ start i Södra Sandby vid Fjärilsvägen finns att hämta med kod x0e2kpuj.
För iPhone (och även Android) kan man använda NaviTabi https://apps.apple.com/us/app/navitabi/id1350889029?l=ja&ls=1 och välja Sverige/LOKalbanan. Kör man från ordinarie start i Dalby väljer man den med Fixed Order, men startar man på annan plats kan man välja Free Start&Finish.
Numera kan man även köra med appen UsynligO (både Android och iPhone) https://play.google.com/store/apps/details?id=com.Benum.UsynligO/https://apps.apple.com/us/app/usynligo/id1306699569 och leta upp LOKalbanan på Livelox-fliken.

Efter loppet kan man lägga upp sitt spår på Livelox för att jämföra sin tid med andras, och även jämföra sina tidigare försök med varandra och se var man vunnit/förlorat tid.
Livelox 2022
Livelox 2020-2021
Livelox 2019-2020

Kartan finns för nerladdning här:
LOKalbanan.pdf

Vill/kan man inte navigera efter karta, så kan man ladda ner ett GPX-spår här:
LOKalbanan.gpx
Observera tillträdesförbud vid Vombs reningsverk p.g.a djurskyddsområde, mellan 25/8-7/10. Då utgår kontroll 17 och man får köra asfaltvägen till Vomb by istället.
Tänk på att det kan förekomma militärövningar på Revingehed som gör att man inte kan passera på den delen av banan. Läs alltid om avspärrningar är inplanerade innan ni ger er ut.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/organisation/sodra-skanska-regementet-p-7/skjutfalt-och-avlysningar-sodra-skanska/#!/area/revinge-garnison